Massif des Maures, bergketen aan de Middellandse Zee

Langs de kust van de Middellandse Zee, in het zuidoosten van Frankrijk, ligt het Massif des Maures, een kleine bergketen van ca. 60km lang en 20km breed. Het ligt grofweg tussen Hyères en Fréjus in het departement Var en is onderdeel van het regionale natuurpark van de Provence. Rond het gebergte stromen de rivieren Argens en Réal Martin in het noorden en de Durance in het westen. In het oosten grenst het aan de uitlopers van de Alpen. De hoogste top van dit gebergte is 780m hoog en ligt bij Le Signal de la Sauvette bij het klooster Notre-Dame-des-Angers. U kunt hier tijdens uw vakantie prachtige wandelingen maken of op andere manieren genieten van dit natuurgebied. Een groot deel bestaat uit bossen en ongerepte natuur. Door het gebied ligt de Corniche des Maures, een autoroute die de moeite waard is om te rijden. In en om het gebied liggen verschillende dorpen die veelal hun authentieke karakter hebben behouden zoals Collobrières, Pignans en La Môle. Aan de zuidkant liggen badplaatsen als Bormes de Mimosa, Grimaud en Le Lavandou.

Wandelen en fietsen tijdens de vakantie

Er zijn diverse manieren waarop u het Massif des Maures kunt gaan ontdekken. Doet u het liever rustig aan, dan zijn er maneges waar u paarden kunt huren voor een privérit of groepstochten. Ook kunt u een tocht met een quad maken door de bergen. Draait u uw hand niet om voor wat meer inspanning, dan is mountainbiken erg populair in dit gebied. Er zijn speciaal aangelegde routes. Met de toerfiets rijdt u over de vlakkere wegen door de dalen. De meesten gaan te voet het Massif des Maures in. Verschillende wandelpaden zijn mogelijk, waaronder de bekende GR98, een route die door het gehele gebied loopt. Ook de randonnée "Pic du Cap Roux" over het Plateau d’Anthéor is een aanrader. De wandelingen kunnen in moeilijkheidsgraad verschillen, kijkt u dus goed naar de hoogteverschillen die aangegeven worden op de kaart. Onderweg wordt u getrakteerd op prachtige uitzichten: ver het binnenland van de Provence in of over de baai van St. Tropez en andere delen van de Middellandse Zee.

Bedevaarten

Vlakbij het hoogste punt van het Massif des Maures staat op 767m hoogte een kerk: de Notre Dame des Anges. Het kerkje is gebouwd in de 11e eeuw door de inwoners van het nabijgelegen Pignans. Het verhaal gaat dat daar een standbeeld van Maria op een mysterieuze in het gebergte is gevonden. Ter bescherming van het beeld is een kerk gebouwd. Nog steeds is Notre-Dame-des-Anges een populair bedevaartsoord.

Route des Crètes en bosbranden

U kunt op verschillende manieren het Massif des Maures bezichtigen. Naast de genoemde Corniche des Maures is er de Route des Crètes. Deze route kunt u met de auto rijden. Vanuit Rayol rijdt u naar de Col du Canadel. Eenmaal bovenop de bergen heeft u schitterende vergezichten over de kustregio. Denk op deze weg aan uw snelheid: ongeveer 25km lang mag u niet veel harder rijden dan 30km/h. De GR51 route valt voor een deel samen met de Route des Crètes, op andere plaatsen loopt hij parallel aan deze route. In de zomer kunnen delen van deze route afgesloten zijn met het oog op het gevaar van bosbranden. Dit is een groot gevaar in dit gebied. Daarom ziet u ook overal grote watertanks staan zodat er voldoende bluswater is. Het hele jaar door wordt er alles aan gedaan om bosbranden te voorkomen.

Planten en bomen

Het Massif des Maures heeft een uitgebreid ecosysteem en is bestempeld als Natura 2000 gebied. Daarbinnen zijn natuurreservaten als Plain des Maures, Port Cros en Conservatoire du Littoral. Het gebied staat bekend om de grootste bossen met kurkeiken in Europa. Deze bomen zijn goed bestand tegen de bosbranden. De dikke bast beschermt de stam van de boom. Daarnaast zijn er vooral dennen en pijnbomen. In het gebied groeien ook veel kastanjebomen en de kastanje confiture. Kijkt u goed rond dan ziet u mogelijk de aardbeienboom, de vruchten kunt u eten. Op de hellingen van de bergen vindt u druiven, citrusvruchten, vijgen, olijven, amandelen en moerbeien. Op andere plekken groeit de brem, de lavendel, mirte, jeneverbes, rozemarijn en mimosa.

Dieren

De fauna in het Massif des Maures is erg uitgebreid. Het is een van de laatste gebieden in Europa waar de Hermann – schildpad te vinden is. Maar ook andere reptielen als hagedissen, ringslang, adder en Esculapian slang. Vele zijn beschermde diersoorten, zeker de Hermann – schildpad. De slangen liggen vaak roerloos op de grond om niet op te vallen voor de roofvogels voor wie ze een geliefde prooi zijn. Dit zijn roofvogels als de slangenarend, bonelliarenden of de bos- of steenuil. Het is niet ongewoon om tijdens een wandeling ineens oog in oog te staan met herten of wilde zwijnen. Deze komen af op de vele eikels en kastanjes die er zijn. Vaak ziet u ze in grote groepen door het bos gaan. Moeilijker te zien zijn de dassen, vossen, eekhoorns, genetkatten of marters.

Massif Maures 21 Frankrijk Provence Gassin vakantie Var bergen natuur.jpg

Pignans

Pignans is een leuk dorpje aan de rand van het Massif des Maures. Vanuit deze plaats zijn veel activiteiten in dit berggebied. Er is een uitgebreid netwerk van wandelpaden en uitgezette wandelroutes met verschillende niveaus. Wandelt u af en toe of bent u een ervaren wandelaar, in beide gevallen zijn er geschikte routes. Wilt u een tip? Neem dan het “kapelpad”, het wandelpad naar het kerkje dat op de top van de berg is gebouwd. In Pignans kunt u materialen huren voor de wandeling zoals schoenen en stokken. Wilt u echt alles ontdekken? Huurt u dan een gids die u meeneemt en u de mooiste plekjes laat zien. Heeft u na de wandeling nog tijd over, loopt u dan Pignans even in en slenter door de pittoreske straatjes. Als u geluk heeft is er een van de Provençaalse markten.

Dorpjes in de omgeving

In het Massif des Maures liggen naast het klooster Chartreuse de la Verne mooie dorpjes om te bezichtigen. Aan de rand van deze bergketen liggen dorpjes als Collobrières, La Môle, La Garde-Freinet, Plan-de-la-Tour, Gassin en Ramatuelle. Aan de kant van de Middellandse Zee liggen dorpen als Bormes-les-Mimosas, bekend om zijn prachtige bloemen en planten, Grimaud, Le Lavandou, Le Rayol, Cavalaire-sur-Mer, St. Tropez en Ste. Maxime, populaire badplaatsen aan de kust. Erg mooi is ook Roquebrune-sur-Argens met zijn middeleeuwse architectuur. Het stadje heeft een oude burcht en een prachtig uitzicht over de omgeving. Collobrières met het leuke marktplein wordt wel de hoofdstad van de kastanje genoemd met een museum over deze vrucht. In oktober is er het kastanje festival.

Terug naar het overzicht