Cité van Carcassonne, grootste burcht van Europa

Vrijwel iedereen kent de plaats Carcassonne in het zuiden van Frankrijk: van de wereldberoemde burcht “La Cité” en van het bekende gezelschapsspel “Carcassonne” dat veel gezinnen hebben en ook vaak meegaat op vakantie. Carcassonne ligt in de Languedoc, tussen Toulouse en de kust van de Middellandse zee, iets ten noorden van de Pyreneeën. De burcht “La Cité” wordt jaarlijks door meer dan vier miljoen toeristen bezocht. Een dag vinden dat het niet druk is, is haast onmogelijk. U kunt het beste buiten het hoogseizoen gaan of heel vroeg in de morgen. Het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk en samen met de Eiffeltoren, de kastelen van de Loire en Mont Saint-Michel een van de grootste toeristische trekpleisters van Frankrijk. Neemt u zeker ruim de tijd om al het moois achter de hoge muren van deze vroegere vestingstad te bekijken. De burcht van Carcassonne staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De compleet ommuurde vesting is de grootste van heel Europa.

Bezoek La Cité tijdens uw vakantie

Van ver in de omtrek is de enorme burcht zichtbaar. De markante torens schitteren in het zonlicht en domineren de omgeving. Er zijn vier poorten en binnen de indrukwekkende muren ligt een complete middeleeuwse stad met kronkelende straatjes en smalle steegjes met middeleeuwse huizen. In het midden is een plein met eromheen restaurants en gezellige terrasjes. Aan de zijkant van de burcht ligt een kasteel die u kunt bezichtigen. Verder zijn er veel souvenirshops, galerieën en andere toeristische winkeltjes. In de burcht wonen boven de winkels nog steeds mensen, er is ook een hotel. Een van de grootste bouwwerken in de Cité is de markante basiliek St. Nazaire. Regelmatig zijn er in de burcht festivals en middeleeuwse shows en rond de Cité rijdt een treintje zodat u alles kunt bekijken. Op 14 juli is er een enorm vuurwerk dat de moeite waard is om op afstand te bekijken.

La Cité

  • 3 kilometer dubbele stadswallen
  • 52 torens
  • 4 stadspoorten
  • Het Château Comtal
  • De basiliek van St. Nazaire
  • Woningen voor ongeveer 100 mensen

Geschiedenis van de Cité van Carcassonne

Zoals bij zoveel burchten, kastelen en bastides in Frankrijk is ook de geschiedenis van de Cité gevuld met oorlog en strijd. In vroegere tijden waren er al nederzettingen van de Romeinen in de omgeving maar het eerste begin van de Cité is in de 11e eeuw als de machtige Trencavel dynastie het Château Comtal bouwt, het kasteel dat nu nog in de Cité staat. De eeuwen daarna is de burcht onderwerp van strijd tussen de Franse koning en de graaf van Toulouse. In die tijd is de burcht zwaar versterkt en wordt er een tweede verdedigingswal gebouwd. De Cité had een strategische positie in de strijd tussen Frankrijk en het zuidelijker gelegen Aragon. Begin 13e eeuw werd de burcht ingenomen door Simon de Montfort toen de Katharen door de Roomse kerk zwaar vervolgd en gemarteld werden. Door de ondertekening van het Verdrag van de Pyreneeën in 1659 kwam er vrede tussen Spanje en Frankrijk en kwam de streek Roussillon weer in Franse handen. Op dat moment verloor de Cité haar strategische waarde. In die tijd was er een bloeiende lakenindustrie. Rijke kooplieden bouwden mooie huizen in de benedenstad waardoor de burcht in verval raakte. Napoleon ontmantelde het  in 1804. Vanaf 1830 bracht Prosper Mérimée het historisch belang van de Cité onder de aandacht waarna in 1844 de restauratie van de burcht begon onder leiding van architect Viollet-le-Duc.

Vier poorten van de Cité

De Cité heeft vier toegangspoorten die allemaal van historische betekenis zijn:

  • Porte Narbonnaise is de meest bekende poort aan de oostzijde van de burcht. Door deze poort met twee grote torens gaan vrijwel alle toeristen de Cité in.
  • Porte Saint-Nazaire ligt aan de zuidkant bij de basiliek. Daar staat een rechthoekige toren met een complexe verdediging van vier uitkijkpunten, mezekouwen, valhekken en versterkte deuren.
  • Porte d’Aude staat in het westen bij het kasteel en is genoemd naar de rivier die onder de Cité stroomt. Hier zijn enkele ingenieuze valse doorgangen, bedoeld om de vijand in de val te lokken.
  • Porte de Rodez is aan de noordelijke kant van de burcht, vernoemd naar de stad Rodez die in het noorden ligt op een vroegere handelsroute. Deze poort had dus meer een commercieel karakter.

Basiliek St. Nazaire

Als u in de Cité bent, dan mag een bezoek aan de kerk St. Nazaire niet ontbreken. De kerk is gebouwd vanaf het jaar 925. De basiliek is door de paus in 1096 gewijd. De gotische elementen zijn in de 12e eeuw toegevoegd aan de kerk en in de loop van de eeuwen zijn daar nog diverse aanpassingen op geweest. De huidige gotische elementen zijn dus van latere datum. Oorspronkelijk was de kerk een kathedraal, maar vanaf 1801 is de kerk deze titel kwijt en is die gegaan naar de kathedraal van Saint Michel die in de lager gelegen stad lag. In 1898 kreeg het van de paus wel weer de status van basiliek. Een kathedraal is de kerk waar ook de zetel van de bisschop is. Een kerk kan tot basiliek verheven worden vanwege een belangrijke relikwie of omdat het een belangrijke bedevaartsplek is. Dan mag het ook de vlag van Vaticaanstad dragen. De huidige buitenzijde is tot stand gekomen na de restaurantie van Viollet-le-Duc. De gebrandschilderde ramen zijn nog in oorspronkelijke staat en komen uit de 13e en 14e eeuw.

Carcassonne C8 Cite Frankrijk Languedoc Aude vakantie chateau Comtal middeleeuws kasteel.jpg

Château Comtal

Château Comtal is het kasteel binnen de muren van de Cité. Het is gebouwd op het steilste stuk van de heuvel zodat het goed verdedigd kon worden tegen de aanvallers. Het kasteel is vierhoekig en heeft negen torens, in die tijd een knap stukje architectuur. Twee van de torens zijn van Visigotische oorsprong: de Pinte-toren en de Tour de la Chapelle. De Pinte toren is de hoogste toren van de hele Cité. U loopt over een brug naar het kasteel. Daar moet u ook entree betalen, maar dat kan ook vooraf online. In het kasteel ziet u ramen die oorspronkelijk in het huis van Grassalio uit de Ville-Bas, de benedenstad hebben gezeten. Ook ziet u middeleeuwse grafstenen en een sarcofaag uit de vijfde eeuw. In de toren van Trencavel hangen fresco’s met oorlogstaferelen tussen de Franken en de Saracenen.

De Lices van de Cité

De Cité heeft twee verdedigingsmuren. De ruimte tussen die twee muren heten de “Lices”. U kunt op deze tussenruimte vrijwel de gehele burcht rondlopen. Een volledig rondje is ongeveer 3km. U kunt op de Lices komen bij de vier stadspoorten en van binnenuit ook op andere plekken.

Bretèche

Als u rondloopt ziet u op enkele torens en muren een houten stellage waardoor er een bredere ruimte ontstaat. Dat is een bretèche dat is aangebracht om het kasteel beter te kunnen verdedigen. De Cité van Carcassonne is een van de weinige burchten waar dit nog te zien is.

De legende van Carcassonne

Over de oorsprong van de naam Carcassonne zijn verschillende theoriën. Sommigen menen dat het een afgeleide is van de vroegere Romeinse nederzetting die daar was. Anderen menen dat een legende geleid heeft tot de naam Carcassonne. Volgens de legende is de plaats vernoemd naar Carcas, een vrouw van wie u het standbeeld ziet bij de Porte Narbonnaise. Na de dood van haar man Prins Ballak kreeg zij de macht over de burcht en ging ze de strijd aan met de Franken die op dat moment probeerden de burcht te veroveren. Volgens de legende voerde ze een zak tarwe aan een varken en liet het dier van de hoogste toren gooien richting de vijanden. De vijanden zagen het vetgemeste varken en dachten dat er nog ruim voldoende voorraden in de stad waren en dat hun belegering nog lang zou duren. Daarop vertrokken de Franken en was de belegering voorbij. Na hun vertrek luidden de stadsklokken voor Carcas, waardoor de de uitdrukking “Carcas sonne” is ontstaan en dat zou later de stadsnaam zijn geworden.

Terug naar het overzicht