Het middeleeuwse dorpje Conques is opgenomen in de lijst “Les Plus beaux Villages de France”. Niet voor niets wordt het de Parel van de Lot-vallei genoemd met prachtige vakwerkhuizen en smalle geplaveide straatjes. Een deel van de oude vestingmuren en enkele poorten zijn bewaard gebleven. In het kleine dorpje zijn een paar winkels en restaurantjes en een aantal bezienswaardigheden waardoor het de moeite waard is om dit dorp tijdens uw vakantie in Frankrijk te bezoeken en er een paar uurtjes rond te slenteren. Conques is een belangrijke halteplaats op de bedevaartsroute richting Santiago de Compostella vanwege de prachtige abdij en de mirakels die in Conques zouden hebben plaatsgevonden. In het dorp zijn 2 Unesco monumenten: de abdij en de oude bedevaartsbrug over de rivier de Dourdou. Vanuit het dorp heeft u mooie uitzichten over de vallei.
Conques op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella
Conques, een bezoek waard tijdens de vakantie
Het mooie plaatsje Conques is gebouwd op een steile helling in de vallei waar de rivier Le Dourdou doorheen stroomt. Op deze plek kruist het dal van de Dourdou het dal van de Ouche. Omdat de helling behoorlijk steil is lijken de smalle straatjes van Conques net terrassen. Als u erop loopt kijkt u richting het dal op de daken van de huizen die een niveau lager zijn gebouwd. En wanneer u vanaf de parkeerplaats richting de kerk loopt kijkt u tegen de “eerste verdieping” van het koor aan omdat de kerk een niveau lager is gebouwd. Het dorpje met ongeveer 400 inwoners heeft een lange traditie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Dat blijkt ook uit de drie fonteinen in Conques, die zijn identiek en bewaard gebleven vanuit die periode: de Plô fontein, de Barry fontein en de Fumouze fontein, waarvan het water een aantal uitzonderlijke deugden zou hebben. Ook Château d’Humières staat al eeuwenlang in het dorp, het is gebouwd in de 16e eeuw. Buiten de vestingmuren ziet u de oude broodovens. Vanwege brandgevaar werden die vaak buiten het dorp gebouwd.
Bezienswaardigheden Conques
- Abdij Ste. Foy met relieken
- Middeleeuwse vakwerkhuizen
- Fontein Plô
- Fontein Barry
- Fontein Fumouze
- Château d’Humières
- Broodovens
- Prachtige uitzichten
Aveyron, onderdeel van Occitanië
Conques ligt in de Aveyron, net onder de Cantal. De Aveyron behoorde oorspronkelijk tot de Midi-Pyrénées. In 2016 zijn de Midi-Pyrénées en de Languedoc samengevoegd tot Occitanië. Aveyron is een behoorlijk uitgestrekt departement met veel natuurschoon en kleine authentieke dorpjes die de sfeer van vroeger tijden goed hebben bewaard. Naast Conques zijn dit dorpjes als Espalion, Estaing en Laguiole, het dorp dat bekend staat om de productie van speciale messen. In het departement ligt ook het "Parc Naturel Régional des Grand Causses". Dit is een prachtig natuurgebied dat verbonden is aan de Cevennen. Er zijn in dit ruige landschap hoogvlaktes, steile kloven, rotsen en rivieren waar u prachtige wandelingen kunt maken. De hoofdstad van dit departement is Rodez, een gezellige stad met winkels, restaurants en terrasjes.
De Abdij van Conques
Direct bij aankomst in het dorp ziet u het grote kerkgebouw staan. Het behoort bij de abdij van Sainte Foy en gebouwd in romaanse stijl. Met de bouw van de kerk werd begonnen in de elfde eeuw omdat er een goede bewaarplaats moest komen voor de relieken van Sainte Foy die in Conques werden bewaard. Sainte Foy is een meisje dat in de 4e eeuw in Agen de marteldood gestorven en in de 9e eeuw zouden overblijfselen van haar naar Conques zijn gebracht waarna er in Conques tal van wonderen zouden zijn gebeurd. Vanwege deze wonderen groeide het aantal bezoekers die naar Conques kwam en steeg de bekendheid en populariteit van dit dorp. De bekendheid van Conques bereikte een hoogtepunt in de 11e en 12e eeuw en de welvaart hield gelijke tred. Dat is te merken aan de ‘Kerkschat van Sainte-Foy’: een voor Europa unieke goudschat die te bewonderen is op het abdijdomein.
Conques groeide uit tot een belangrijke stopplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. De kerkschatten zijn in de loop van de jaren bewaard gebleven omdat in tijden van oorlog of revolutie de inwoners van Conques de kerkschatten in huis namen of ergens verstopten. Een bekend overblijfsel is de vergulde reliekhouder uit de 10e eeuw. In de 19e eeuw werd door toedoen van Prosper Mérimée de kerk gerestaureerd, de mooie ramen zijn van de hand van Pierre Soulages. Enkele relieken zijn te bezichtigen in het kleine museum vlakbij de abdij. Bekijk ook de Timpaan van de Ste. Foy uit de 12e eeuw, het beeldhouwwerk boven de ingang. Hier wordt het laatste oordeel uitgebeeld. Christus staat centraal met rechts de hemelse vreugde en links de helse gruwelen. Rechts ziet u de stichter en enkele abten van het klooster. Het is merkwaardig dat bisschop Stefanus van Clermont wordt afgebeeld in de hel. Het verhaal gaat dat deze man, die ook abt was van Conques, het geld dat voor Conques bestemd was, gebruikte voor de kathedraal in Clermont.
Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella
De bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostela wordt ook wel de Sint Jacobsroute of Jacobsweg genoemd. Het is de bedevaartsroute naar het graf van de apostel Jakobus in de Spaanse plaats Santiago de Compostella. De hoofdroute is de Camino Francés, daarnaast zijn er secundaire routes door de Pyreneeën. Vanuit alle landen van Europa lopen Jacobswegen richting Frankrijk en uiteindelijk Spanje. Dit is een groot netwerk van vooral wandelroutes. In een oud kerkboek uit de 12e eeuw, de Codex Calixtinus, staat beschreven welke 4 routes een pelgrim kan gaan richting Santiago. De routes beginnen in Tours, Vézelay, Le Puy en St. Gilles du Gard bij Arles. Op de route van Le Puy naar Santiago ligt Conques. Deze route heet de Via Podiensis. Het begin is de kathedraal Notre-Dame van Le Puy omdat in 951 bisschop Godescalc van Le Puy als eerste niet-Spaanse pelgrim naar Santiago liep. Vervolgens gaat de route via het Centraal Massief naar Aubrac, Conques en vervolgens naar Figeac en Cahors.