De belangrijkste nationale feestdag in Frankrijk is 14 juli: “Quatorze Juillet”. Op die dag vieren alle Fransen feest. Als u in die periode op vakantie bent in Frankrijk dan zult u er zeker wat van merken. Of het nu de Provence, Dordogne, Languedoc, Gironde, Poitou-Charentes of de Alpen is, overal zijn festivals, evenementen en spelen muziekkorpsen. Aan de overheidsgebouwen hangt de Franse vlag te wapperen en veel Fransen spelden een rozet op met de kleuren van de vlag. In Nederland en België hangen de burgers op feestdagen ook de vlag uit aan hun eigen huis, in Frankrijk is deze gewoonte niet. Op 14 juli herdenken de Fransen twee belangrijke momenten in de geschiedenis. Als eerste het begin van de Franse Revolutie op 14 juli 1789 toen de Bastille werd bestormd en als tweede het feest van de Federatie op 14 juli 1790. Vanaf 1880, na de val van het Tweede Keizerrijk en de overgang naar de Derde Republie, is deze dag ingesteld als nationale feestdag en wordt de dag uitbundig gevierd: met evenementen, muziek en 's avonds in veel plaatsen een groot vuurwerk.
Quatorze Juillet tijdens uw vakantie
1789: Franse Revolutie begint in Parijs
In de jaren vóór 1789 groeide de Franse overheid en de burgers steeds verder uit elkaar. Koning Lodewijk XVI had absolute macht en leefde met een deel van de adel in luxe en weelde terwijl de burgers, ambachtslieden en winkeliers steeds armer werden. In 1789 kwam het volk in opstand. Om aan wapens te komen drong het volk het Hôtel des Invalides binnen waar wapens van de koning lagen opgeslagen. Het buskruit dat nodig was om de wapens te kunnen gebruiken lag in de Bastille. Bovendien zaten in de Bastille veel politieke gevangen vast. Redenen genoeg om de Bastille te bestormen. Op 14 juli 1789 drong de menigte de gevangenis binnen en eisten de overgave van Bernard-René Launay, de militaire leider van de gevangenis. De gevangenen werden bevrijd. Deze bevrijding is het meest symbolische moment van de Franse Revolutie: het was de eerste keer dat het volk in opstand kwam tegen de koning terwijl de koning hier niets tegen kon doen. De macht van de koning was niet langer absoluut. Vervolgens ging het volk naar Versailles waar Lodewijk XVI en Marie-Antoinette woonden. De koning, zijn vrouw en leden van de hofhouding werden onthoofd. Een jaar na de bestorming van de Bastille wordt deze gebeurtenis herdacht en gevierd tijdens het Fête de la Féderation. De lijfspreuk van de Franse Reubliek is Liberté, égalité, fraternité (vrijheid, gelijkheid, broederschap). Deze leus werd pas in 1848 officieel in de Franse grondwet vastgelegd.
Bastille
Tijdens de Honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland in de 14e eeuw is de Bastille gebouwd om de oostzijde van Parijs te beschermen. De verdedigingswerken werden in die tijd “Bastides” genoemd. In de loop van de jaren is de naam “Bastide” veranderd in “Bastille”. Oorspronkelijk was het een kasteel met muren van 30m hoog en een meter dik. Later, tijdens de regering van Lodewijk XIII werd het een gevangenis waar gevangenen werden opgesloten die gezien werden als vijand van de koning. Om die reden is de bestorming van de Bastille, waar juist de bondgenoten van de burgers gevangen zaten, zo belangrijk: de in weelde levende monarchie was gevallen!
Quatorze Juillet in Parijs
Parijs, de stad waar de bestorming van de Bastille plaatsvond, staat in het middelpunt van de belangstelling. De dag begint met een militair defilé over de Champs Élysées richting de Arc de Triomph en de Place de la Concorde. Het startsein wordt gegeven door La Patrouille de France met de Alpha Jets, straaljagers die met bulderend geluid en rode, witte en blauwe rookpluimen over Parijs vliegen. De militaire parade met ca. 4.000 militairen van de luchtmacht, landmacht en marine, agenten en brandweermannen is de oudste en grootste in Europa. Indrukwekkend zijn de legervoertuigen en de gardes républicaines op paarden en in traditionele uniformen. De Franse president neemt het defilé af. ’s Avonds is er een concert op de Champs-de-Mars, het park voor de Eiffeltoren, met werken van Mozart, Wagner, Verdi of Berlioz. De afsluiting van deze Nationale feestdag is een vuurwerk bij de Eiffeltoren.
14 juli in diverse grote steden
- Marseille – Militaire parade op Avenue du Prado, openlucht bioscoop, vuurwerkshow in de oude haven en citadel
- Lyon – Militaire parade op La Place Bellecour, muziek bij rivier de Saône, vuurwerkshow op La Colline de Fourvière
- Toulouse – Militaire parade door de stad, concert op Prairie des Filtres, vuurwerkshow op de rivier Garonne
- Straatsburg – Bal populaire op Place de Bourse, bal des Pompiers in de Caserne, vuurwerk in het Parc de l’Etoile
- Nice – Parade Promenade des Anglais, festiviteiten, concert Les Jardins Albert I, vuurwerk
- Montpellier – Militaire parade Place de la Comédie, muziekoptredens, vuurwerk Charpakpark
- Bordeaux – Militaire parade Quai des Chartrons, muziekfeesten, vuurwerkshow met muziek boven de Garonne
- Lille – Militaire parade Boulevard de la Liberté, Concert St. Sauveur, vuurwerk Champs de Mars
- Cannes – Vuurwerkfestival bij de baai van Cannes
- Carcassonne – Vuurwerkshow in de middeleeuwse burcht « Le Cité »
- Annecy – Vuurwerk- en muziekshow bij het meer van Annecy
Feest in brandweerkazernes
In vrijwel alle steden en dorpen in Frankrijk wordt Quatorze Juillet gevierd. Er zijn in de loop van de dag allerlei sportieve, culturele, muzikale en gastronomische evenementen. Sommigen houden een picknick met een muzikaal tintje of gaan naar een bal musette (dans onder begeleiding van accordeonmuziek). Anderen gaan naar het bal des pompiers: het jaarlijkse bal dat in de brandweerkazerne plaatsvindt. Ieder dorp heeft zo zijn feestelijke, symbolische plekken waar de mensen samenkomen.
In Frankrijk is het niet toegestaan om zelf vuurwerk af te steken. Wel heeft bijna ieder dorp een keer per jaar een vuurwerkshow. Dat is dan niet met Oud en Nieuw, maar op Quatorze Juillet, want dat is het mooiste en belangrijkste feest in Frankrijk.
Marseillaise
De Marseillaise is het officiële volkslied van Frankrijk. De oorspronkelijke versie is een lied dat is geschreven en gecomponeerd in Straatsburg door Claude Joseph Rouget de Lisle, kapitein in het Franse leger, in de nacht van 25 op 26 april 1792.
De naam Marseillaise dankt het lied aan het feit dat de troepen uit Marseille tijdens de Franse Revolutie het lied zongen bij hun intocht in Parijs. Het zevende couplet, ook 'couplet van de kinderen' genoemd, wordt in oktober 1792 toegevoegd aan het oorspronkelijke lied. Wie de auteur is van dit couplet, is niet zeker. Er zijn verschillende mensen die het schrijven van dit couplet opeisen.
Allons enfants de la Patrie, |
Komt, kinderen des vaderlands, |
Refrein: |
Refrein: |
Quatorze Juillet in de omgeving van uw vakantiepark
Ook in de omgeving van uw vakantiepark zijn evenementen op 14 juli. Wilt u tijdens uw vakantie de sfeer proeven van deze Franse feestdag,
vraag de receptie om informatie. Zij weten welke activiteiten georganiseerd worden.
Voor een gedetailleerder programma van de 14 juli-activiteiten in
diverse Franse steden kunt u kijken op evous.fr.