Streekgerechten in de Languedoc

De Languedoc heeft een lange en rijke gastronomische traditie. Van generatie op generatie worden de lokale gerechten in het zuiden van Frankrijk doorgegeven en waar mogelijk verfijnd. De regio staat bekend om groente en fruit van top kwaliteit. Aan de kust van de Middellandse Zee worden vooral de zeevruchten gegeten als oesters, schaaldieren en diverse vissoorten. De Pyreneeën hebben weer andere specialiteiten. Ontdek tijdens uw vakantie ook de diverse pâtés en kaassoorten, de hartige taartjes en zoete lekkernijen, de crème Catalane en de cassoulet uit Castelnaudary. De vele wijnsoorten zorgen ervoor dat u bij ieder gerecht een passende combinatie kunt maken.

Cassoulet uit Castelnaudary

Deze ovenschotel uit de Aude in een “cassole”, een geglazuurde schaal met witte bonen, eend, varken, worst, varkensvet en groente is een van de meest gegeten gerechten van Frankrijk en stamt uit de middeleeuwen. In Castelnaudary wordt tijdens het laatste weekend van augustus het cassoulet feest gehouden met proeverijen, delicatessenmarkt, bloemencorso, activiteiten en concerten.

Ansjovis uit Collioure

Collioure aan de Middellandse Zee wordt wel de hoofdstad van de Ansjovis genoemd. De vis wordt al honderden jaren op drie manieren bereid: met zout, olie of pekel. In 1466 werd Collioure door Lodewijk XI vrijgesteld van belasting op zout. Vanaf dat moment is de handel in ansjovis enorm toegenomen. De ansjovis wordt in de meeste restaurants geserveerd en voornamelijk gegeten in een salade, op geroosterd brood of op een pizza.

Escalivada

Een echt catalaans streekgerecht is de Escalivada. Dit kan als voorgerecht of bijgerecht gegeten worden en wordt op brood of tapas gebruik. Escalivada is een aantal groente door elkaar heen of naast elkaar geserveerd als paprika, tomaten, uien en aubergines. Deze groentes worden verpakt in aluminiumfolie in de oven verwarmd. Vervolgens wordt het in plakjes gesneden en in olijfolie gemarineerd. Naar smaak worden er kruiden, knoflook, peper en zout toegevoegd.

Kaassoorten Tomme en Pélardon

Twee bekende kaassoorten uit de regio zijn de Péradon en de Tomme. De Pélardon komt uit het noordelijke deel van de Aude en de regio daarboven. Het wordt met een pollepel in een vorm gegoten en kan al na elf dagen gegeten worden. De Tomme komt uit de Pyreneeën en is een wat hardere kaas. De jonge variant heeft een zwarte korst en de meer gerijpte kaas heeft een goudkleurige korst. Beide kaassoorten komen goed tot zijn recht met een glas rode wijn.

Crème catalane

De Spaanse Crème Catalane en de Franse Crème Brulée zijn desserts die bij iedereen bekend zijn. Beide hebben een vanille custard als basis. Het verschil met Crème Brulee is dat in plaats van room, melk en maïzena wordt gebruikt. Daarnaast wordt er kaneel en steranijs aan toegevoegd. De Fransen gebruiken alleen vanille. Ook het opstijven verschilt: de Crème Catalane wordt in de koelkast afgekoeld en de Crème Brulée in een koud waterbad. Hoe dan ook, beide smaken heerlijk!

Oesters uit Leucate en Gruissan

Liefhebbers van oesters kunnen op veel plekken aan de kust van de Middellandse Zee volop genieten van deze lekkernij. Bekend zijn de oesters uit Leucate en Gruissan in de omgeving van Perpignan en Narbonne met soorten als Fleur de sel, Casanova of Saint Martin. Volgens kenners heeft de oester stevig vlees, is het subtiel van smaak en is het goed te combineren met een glas gekoelde Chardonnay.

Pasteitje of Pâté van Pézenas

Het pasteitje is gemaakt van bladerdeeg en gevuld met gehakt van schapenvlees dat zoet-hartig smaakt. Het wordt geserveerd als voor- of als nagerecht. In 1991 is een speciale organisatie opgericht die het pasteitje promoot in de regio. Volgens overleveringen is het pasteitje in Pézenas gekomen door de Indische kok van de Britse Lord Clive die in de buurt van Pézenas woonde. De kok zou het recept hebben verteld aan de plaatselijke bakker.

Tielle sétoise en bourride sétoise uit Sète

Twee gerechten uit de plaats Sète bij Narbonne. De Tielle sétoise is een taartje dat oorspronkelijk uit Italië komt. Er zitten stukjes vis in die in tomatensaus zijn gestoofd. Het kan warm of koud worden gegeten en omdat het makkelijk meegenomen kan worden is het populair tijdens de picknick. De Bourride sétoise is een ragoût van witte vissoorten, voornamelijk zeeduivel gecombineerd met groente, tomaten, uien, witte wijn, olie en diverse kruiden.

Porc Noir de Bigorre ham

Een bijzondere ham uit de Pyreneeën is die van het zwartharige varkenssoort Noir de Bigorre. Deze varkens waren bijna uitgestorven maar lokale boeren hebben met de overgebleven 36 varkens de krachten gebundeld waardoor ze er nu nog zijn. Er wordt niet met grote aantallen gefokt waardoor de vleeswaren van dit varken een luxe product is geworden. Regelmatig komt het voor dat deze ham prijzen wint vanwege de goede kwaliteit en speciale smaak.

Krijgt u er al zin in om naar deze regio te gaan?

Boek nu en geniet van al dit lekkers! 🍽️