Milieuzones in Frankrijk
Vaak wordt gedacht dat een vignet van Frankrijk alleen nodig is in het centrum van de grote steden of dat alleen een milieusticker in Parijs nodig is. Dat is niet het geval, steeds vaker voeren ook kleinere gemeentes een tijdelijke milieuzone in, vooral tijdens periodes van smog. Het is daarom verstandig om altijd een milieusticker van Frankrijk te kopen als u in Frankrijk op vakantie bent. U kunt voor een paar euro een Crit'Air-vignet aanvragen en dat zorgt ervoor dat u zonder zorgen kunt genieten in Frankrijk.
Het milieuvignet van Frankrijk is vereist om bepaalde zones of stadscentra binnen te rijden die zijn aangemerkt als een lage-emissiezone (Zone à Faibles Emissions mobilité, ZFE-m). Er zijn twee soorten emissiezones:
- permanente milieuzone (ZCR: Zone à Circulation Restreinte). In de meeste grote Franse stadscentra geldt een permanente milieuzone. Dit betekent dat u altijd een milieusticker nodig hebt om met uw auto de stad in te mogen. Deze zones vindt u bijvoorbeeld in Parijs, Lyon, Lille en Grenoble.
- tijdelijke milieuzone (ZPA: Zone de Protection de l'Air). Naast de vaste zones kent Frankrijk ook tijdelijke milieuzones. Deze worden alleen geactiveerd als de luchtkwaliteit onder een bepaald niveau zakt of bij extreem weer. Anders dan de permanente zones - die vooral in steden gelden - kunnen deze tijdelijke zones een hele gemeente of zelfs een departement bestrijken.
Strengere regels in 2025
De milieusticker van Frankrijk is verplicht op alle wegen binnen de ringweg van Parijs, de Périphérique, en in het gebied tot aan de A86, de tweede ring rond Parijs. De verplichting geldt op doordeweekse dagen tussen 8.00 en 20.00 uur. In het weekend en op feestdagen is de sticker niet verplicht. Vanaf 1 januari 2025 zijn milieuzones (ZFE – Zone à Faibles Émissions) verplicht in alle Franse steden met meer dan 150.000 inwoners. In deze zones is een geldige milieusticker (Crit’Air) vereist.
De steden met meer dan 150.000 inwoners zijn de volgende: Amiens, Angers, Annecy, Avignon, Bayonne, Béthune, Bordeaux, Brest, Caen, Chambéry, Clermont-Ferrand, Dijon, Douai-Lens, Duinkerke, Grenoble, Le Havre, Le Mans, Lille, Limoges, Lyon, Marseille-Aix-de-Provence, Metz, Montpellier, Mulhouse, Nancy, Nantes, Nice, Nîmes, Orléans, Parijs, Pau, Perpignan, Reims, Rennes, Rouen, Saint-Denis, Saint-Etienne, Saint-Nazaire, Strasbourg, Toulon, Toulouse, Tours, Valenciennes.
5 grote steden uit dit lijstje hebben nog strengere toelatingseisen voor de meest vervuilende voertuigen (Crit’Air sticker in de categorie 3 en hoger = diesels van voor 2011, benzineauto’s van voor 2006). Het gaat om Parijs, Lyon, Strasbourg, Montpellier en Grenoble. De precieze regels verschillen, maar in Parijs geldt dat in heel Groot-Parijs, tot aan de autoroute A86 er een rijverbod is voor voertuigen in de Crit’Air-groepen 3 t/m 5 op weekdagen tussen 8.00 en 20.00 uur.